Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2009

ΦΛΙΠΕΡάκια - Κυνηγώντας τα ρεκόρΕξακολουθούν να με γοητεύουν, ακόμα και αυτά τα άψυχα, τα "εικονικά" που μπορείς να παίξεις στην οθόνη του υπολογιστή. Πολύχρωμα, εφετζίδικα, εξελιγμένα αλλά, αλίμονο, δεν έχουν την αισθητική πληρότητα των παλιότερων, εκείνων που ταϊζαμε με ταλληράκια (δραχμές) για να δοκιμάσουμε τη τεχνική και την τύχη μας και να δούμε τα αρχικά μας χαραγμένα στον πίνακα με  τα χαϊσκόρ.
Η αδρεναλίνη στα ύψη, η αγωνία της μεταλλικής μπίλιας που πεταγόταν, ανεξέλεγκτη θαρρείς, χτυπώντας εμπόδια, ανακλαστήρες κι ελάσματα, πότε ανάβοντας πολύχρωμα λαμπάκια, πότε ενεργοποιώντας ήχους, πότε  δίνοντας μπόνους για να υποκύψει τελικά στους ανελέητους νόμους της φυσικής, της βαρύτητας και τις καταδικαστικές πιθανότητες, για να χαθεί στη σκοτεινή καταβόθρα του τέλους.
Από κάποιο σημείο και μετά, όλες οι αισθήσεις μαγνητίζονταν, ήταν συγκεντρωμένες στην ξέφρενη τροχιά της γυαλιστερής μπίλιας.
Πόσοι από την γενιά μας δεν έχουν χαθεί και ξεχαστεί στα πολύχρωμα ταμπλό, δεν έχουν νοιώσει την μαγεία της επιτυχίας, την χαλάρωση εκείνη τη φευγαλέα στιγμή πριν το πέταγμα της μπαλίτσας στους τελευταίους στόχους και την απογοήτευση της μοιραίας τροχιάς που φέρνει το οριστικό τέλος αφήνοντας το ταμπλό παγωμένο και τα χειριστήρια νεκρά.

Και τι καλύτερο για να θυμηθούμε εκείνες τις στιγμές, από το Pinball Wizard των WHO σε πλήρη σύνθεση: Pete Townshend, Roger Daltrey, John Entwistle, Keith Moon. Ένα εκπληκτικό τραγούδι της δεκαετίας των 60 από την Ροκ Όπερα του συγκροτήματος "TOMMY".
Και ένα ακόμα πολύ όμορφο κείμενο, αφιέρωμα στα χρόνια των φλίπερ.
Νίκου Δήμου Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΦΛΙΠΕΡ (απόσπασμα)
Υπήρχαν αυτοί, που ήταν μάστορες στο να κουνάνε όλο το μηχάνημα, ίσα-ίσα στο όριο - πριν εμφανιστεί με κόκκινα γράμματα η λέξη TΙLT και χάσεις το χρήμα.

Υπήρχαν άλλοι, που ούτε κουνιόντουσαν, ούτε κουνούσαν - έπαιζαν συγκεντρωμένοι σαν βουδιστές μοναχοί, με όλη τη δύναμη συμπυκνωμένη στα δάχτυλα που διάταζαν τα φλίπερ!

Μια ζωή με κυνηγάει η αίσθηση της χαμένης τρίτης μπάλας. Κάνεις μια τρομερή πρώτη μπάλα "τι στόχους, τι φώτα, τι μουσικές, τι καμπάνες" βγάζεις την "γκόμενα", ανάβεις τον ιπτάμενο δίσκο, ρίχνεις τα πάνω, μπαίνεις στον κύκλο - τα πάντα! Κάνεις μια προσεχτική δεύτερη μπάλα και πας για ρεκόρ. Και η τρίτη με παγερή απάθεια φεύγει ακριβώς ανάμεσα στα δύο φλίπερ στο μαθηματικό σημείο που δεν την αγγίζει τίποτα.

Ευτυχία ήταν μια καλοζυγισμένη μπαλιά στο BONUS η δύο απανωτές ριξιές που κατεβάζουν πέντε πάνω (χάος οι καμπάνες και τα φώτα). Κι έβγαζες (ήταν γενναιόδωρα τότε τα μηχανήματα) και τρία και πέντε παιχνίδια δωρεάν.

Είχε κάτι ωραίο αυτή η ανταμοιβή της επιτυχίας - με φώτα και μουσικές. Παραξενευόσουνα που στη ζωή κανείς δεν σε χειροκροτούσε τόσο- όσο ένα μηχάνημα. Εκεί χτυπούσες το στόχο και τότε ήταν που όλα σώπαιναν εχθρικά. Α!, η γενιά των φλίπερ! Τελετουργική ατμόσφαιρα, ελάχιστα κορίτσια, αυστηρή Ιεραρχία. Κλειστό στέκι ανάλογο αλλά εντελώς διαφορετικό από τα μπιλιαρδάκια των γυμνασιακών μου χρόνων όμως εξίσου "κακόφημα" για τους καλούς αστούς. Άλλωστε, σε λίγο, η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας απαγόρεψε τα φλιπεράκια. Τότε περάσαμε στην παρανομία.

Εκκεντρικότητες, έλεγαν οι γνωστοί μου. Αλλά ποιος -έξω από τον Νίκο Νικολαΐδη- ξέρει να πει πόσο η ψυχή μας έχει μείνει δεμένη στα πολύχρωμα φωτάκια, τις καμπάνες και τις σειρήνες των φλίπερ; Σίγουρα, αν έρθει ποτέ για μας η Αποκάλυψη, η Δευτέρα Παρουσία, θα 'ρθει με ένα χτύπημα στα εκατό χιλιάδες - κι όλα τα φώτα τρελά.


http://www.ndimou.gr/index_gr.asp

PINBall wizard (lYRICS)
Ever since I was a young boy I've played the silver ball
From Soho down to Brighton I must have played them all
But I ain't seen nothing like him In any amusement hall
That deaf, dumb and blind kid Sure plays a mean pinball

He stands like a statue Becomes part of the machine
Feeling all the bumpers Always playing clean
He plays by intuition The digit counters fall
That deaf, dumb and blind kid Sure plays a mean pinball

He's a pinball wizard There's got to be a twist
A pinball wizard He's got such a supple wrist

How do you think he does it? (I don't know) What makes him so good?

He ain't got no distractions Can't hear those buzzers and bells
Don't see lights a flashin' Plays by sense of smell
Always gets a replay Never tilts at all
That deaf, dumb and blind kid Sure plays a mean pinball

I thought I was The Bally table king But I just handed My pinball crown to him
Even on my usual table He can beat my best
His disciples lead him in And he just does the rest
He's got crazy flipper fingers Never seen him fall
That deaf, dumb and blind kid Sure plays a mean pinball

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Google+ Followers

Translate

Αναγνώστες