Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

O Αργός Θάνατος της Λουτσιάνα Μπ. κι Ένα Α-ΠΙΘΑΝΟ Συμπέρασμα!

Τον Αργεντινό συγγραφέα και μαθηματικό Γκιγέρμο Μαρτίνες τον "πρωτογνώρισα" από το βιβλίο του "Η ακολουθία της Οξφόρδης".

Ένα καλογραμμένο βιβλίο, που αναφερόταν σε μια σειρά μπερδεμένων φόνων στην Οξφόρδη που προσπαθούσε να διαλευκάνει ένας νεαρός μεταπτυχιακός σπουδαστής μαθηματικών με την βοήθεια ενός διάσημου μαθηματικού. Το ζητούμενο, εκτός από την αναζήτηση του ενόχου, ήταν η αποκωδικοποίηση των συμβόλων που άφηνε ο δράστης στον τόπο του εγκλήματος. Η πρόβλεψη του επόμενου συμβόλου της (μαθηματικής) ακολουθίας θα προλάβαινε τον φόνο και θα αποκάλυπτε τον δράστη.
Αρκετές αναφορές σε μαθηματικά και μαθηματικούς, μια καλή επιλογή για όσους απόλαυσαν τον "Θείο Πέτρο και την εικασία του Γκόλντμπαχ", "Το θεώρημα του Παπαγάλου", τους "Άγριους αριθμούς", το LOGICOMIX, τα "Πυθαγόρεια εγκλήματα".

Το πετυχημένο βιβλίο βγήκε και σε DVD με ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

"O Αργός Θάνατος της Λουτσιάνα Μπ." είναι το πρόσφατο βιβλίο του Μαρτίνες και αφορμή για να το αποκτήσω στάθηκε η σχετική ανάρτηση με τα θετικότατα σχόλια από το ιστολόγιο της "ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑΣ".

Κι εδώ εγκλήματα (;) και κατά συρροήν συγγραφείς ή/και δολοφόνοι. Αρκετή δόση στατιστικής και ένα ακόμα ενδιαφέρον βιβλίο.
Ξαναθυμήθηκα τα παράξενα παιχνίδια που παίζει η στατιστική και η θεωρία των πιθανοτήτων στην καθημερινότητά μας. Δοκιμάστε κάτι απλό, που αναφέρει κι ο συγγραφέας-αφηγητής: Κορώνα (Κ)-Γράμματα(Γ) - όλοι ξέρουν ότι οι πιθανότητες είναι 50% για την κάθε όψη του νομίσματος. Θα το αποδείξετε πανεύκολα στριφογυρίζοντας ένα νόμισμα πολλές φορές, όσο περισσότερες τόσο πιο κοντά θα πλησιάζετε την αναλογία 50%. Έτσι ήταν κι έτσι είναι (ευτυχώς). Όμως πόσοι γνωρίζουν ότι ενώ συνολικά περίπου τις μισές φορές θα έρθει κορώνα και τις άλλες μισές γράμματα, αν καταγράψουμε μια προς μία τις επαναλήψεις που στριφογυρίζει το νόμισμα τότε αυτό που προκύπτει δεν είναι μια αλληλουχία ΚΓΚΓΚΓΚΓΚΓΚΓΚΓΚΓΚΓΚΓΚΓΚΓ αλλά σειρές-ομαδες του τύπου ΚΚΓΚΚΚΓΓΓΓΚΚΚΓΓΚΓΓ.
Και λοιπόν;
Αν στρίψετε δέκα φορές ένα νόμισμα το πιθανότερο είναι να έρθουν τρείς ή τέσσερις συνεχόμενες φορές Κορώνα (Κ) ή Γράμματα (Γ). Μην στοιχηματίζετε λοιπόν με βάση το πιθανό διαισθητικά 50% ότι μετά το Κ έρχεται Γ, αφού το απίθανο της σειράς ΚΚΚ ή ΓΓΓΓ είναι το πιθανότερο.
Και αντίστροφα: όταν στρίψετε τρείς φορές το νόμισμα και δείτε τρείς φορές ΚΚΚ στη σειρά μην βιαστείτε να πετάξετε το νόμισμα - δεν είναι κάλπικο. Απλά συνεχίστε τις δοκιμές!!!

Ένα βιβλίο που διαβάζεται με ενδιαφέρον και αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον αναγνώστη.

Δείτε και το site του συγγραφέα

 Το παράδοξο συμπέρασμα είναι ότι είναι πολύ απίθανο να μην προκύπτουν απίθανα συμβάντα.

Από το βιβλίο "ΑΡΙΘΜΟΦΟΒΙΑ" του John Allen Paulos (Μαθηματικός), Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 1991
Innumeracy, Mathematical Illiteracy and its consequenses

John Allen Paulos









Επίσης,
Στο βιβλίο της Αθηνάς Φερεντίνου "Έτσι το λέι ο Λαός - ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ", Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ 2008, βρήκα και τα εξής:
  • "Καλό είναι νά'ρθει η συμφορά, μα να' ρθει μοναχή της, μην έρθει με την μάνα της και με την αδερφή της"
  • "Σε βρήκε ένα κακό, περίμενε κι άλλο"
  • "'Οταν έρθει ένα κακό, καρτέρα νάρθει κι άλλο"
Για όσους θέλουν να ψάξουν λίγο περισσότερο, προτείνω το βιβλίο του Χρήστου Μαρκόπουλου "Τύχη και Τάξη / Η κυριαρχία των πρώτων" από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997

Αυτά, σε συνδυασμό με τις πιθανότητες στο Κορώνα - Γράμματα θα βοηθήσουν στην καλύτερη προσέγγιση της μυθοπλασίας της "Λουτσιάνα Μπ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate

Αναγνώστες