Τρίτη, 18 Μαΐου 2010

Με κομμένη την ανάσα


Ποιός είναι ο Έλληνας και ποιός ο ξένος?

Την απουσία του από το φετινό φεστιβάλ των Καννών, τη στιγμή που αναμενόταν την Κυριακή για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Film Socialisme», αιτιολόγησε ο Jean-Luc Godard με χειρόγραφη επιστολή προς τους διοργανωτές του φεστιβάλ.«προβλήματα όπως το ελληνικό δεν μου επιτρέπουν να είμαι μαζί σας στις Κάννες».

Μερικές μέρες νωρίτερα είχε εκφραστεί υπέρ της Ελλάδας, λέγοντας ότι «όλος ο κόσμος χρωστάει χρήματα σήμερα στην Ελλάδα».

«Θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα. Είναι η Δύση που χρωστάει στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία, η δημοκρατία, η τραγωδία... Πάντα ξεχνάμε τη σχέση ανάμεσα στην τραγωδία και τη δημοκρατία. Χωρίς Σοφοκλή δεν θα υπήρχε Περικλής. Χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε Σοφοκλής.


» Ο τεχνολογικός κόσμος στον οποίο ζούμε τα χρωστά όλα στην Ελλάδα. Ποιος ανακάλυψε τη λογική; Ο Αριστοτέλης... Όλος ο κόσμος χρωστάει χρήματα σήμερα στον Ελλάδα. Θα μπορούσε να ζητήσει από το σημερινό κόσμο μας χιλιάδες εκατομμύρια για τα δικαιώματα του συγγραφέα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε. Πάραυτα».


«Κατηγορούν τους Έλληνες ότι είναι και ψεύτες... Αυτό μου θυμίζει ένα παλιό συλλογισμό που είχα μάθει στο σχολείο. Ο Επαμεινώνδας είναι ψεύτης ή όλοι οι Έλληνες είναι ψεύτες, άρα ο Επαμεινώνδας είναι Έλληνας. Δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου» είπε.

Συγκινητικά λόγια από έναν ξένο που αποδεικνύεται περισσότερο Έλληνας από πολλούς εξ ημών.
Το ερώτημα παραμένει:
Πόσο άξιοι έχουμε αποδειχθεί (οι νεοέλληνες) αυτής της κληρονομιάς αιώνων;

Στις φωτογραφίες: ο Jean-Luc Godard της εποχής του '60 "Με κομμένη την ανάσα" και του 2010 "ωραίος ως Έλλην"

2 σχόλια:

evi είπε...

Με θλίβει που τέτοιας ποιότητας άνθρωποι όλο και λιγοστεύουν. Πιθανόν να γνωρίζεις τι είχε πεί και ο Ροντέν, αλλά στο αναφέρω:"όλα τα ηλεκτρικά φώτα του κόσμου, δε θα κάνουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα,που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο, να πάψουν να νοσταλγούν το φυσικό φως της πατρίδας τους". Αυτά δηλώνουν άνθρωποι του πνεύματος για λογαριασμό μας, όταν εμείς δε διεκδικούμε τίποτα πλέον, ή μάλλον αυτά που διεκδικούμε είναι εισητήρια για συναυλίες Aμερικανών superstar, ή, ακόμα χειρότερα, εγχώριων κακέκτυπων των πρώτων. Να 'σαι καλά

FaneZan είπε...

Καλά τάχουμε καταφέρει όμως και με τα εναπομείναντα εγχώρια μάρμαρα - χρειάζεται μουσείο για να τα προστατέψουμε από την ποιότητα του Αττικού αέρα. Οι Καρυάτιδες γέρασαν και χρειάστηκαν λίφτιν. Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο και την "επίσκεψη".

Google+ Followers

Translate

Αναγνώστες