Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Ψηφίδες

Τα βιβλία με διηγήματα τα επιλέγω χωρίς πολλές σκέψεις και ενδοιασμούς. Τα προτιμώ γιατί προσφέρουν μικρά αυτόνομα διαλείμματα-όαση δροσιάς στην έρημη χώρα της καθημερινότητας. Προσφέρουν μια ανάσα οξυγόνου και σου επιτρέπουν να ξαναβυθιστείς στην ρουτίνα αναγεννημένος.
Ταυτόχρονα, σε βοηθούν να συνθέσεις ένα πιο αξιόπιστο πορτρέτο του συγγραφέα, ψηφιδωτό της ζωής και των εμπειριών του, στιγμιότυπα εφήμερα, θραύσματα και αποστάγματα χρόνων και βιωμάτων - κάτι που είναι πολύ δύσκολο με τα μεγάλα κείμενα και τα πολυσέλιδα βιβλία που, φτιάχνοντας δικά τους οικοσυστήματα, αφήνουν τελικά τον δημιουργό τους στο παρασκήνιο.

Στα πλαίσια αυτά, βρήκα ενδιαφέροντα τα βιβλία "Νύχτες με ουρά" του Αντώνη Σουρούνη, την άρτι εκδοθείσα συλλογή αναρτήσεων του Ζοζέ Σαραμαγκού "Το τετράδιο-Κείμενα που γράφτηκαν για το blog, Σεπτέμβριος 2008 - Μάρτιος 2009", ενώ συστηματικά απολαμβάνω τις ιστορίες του Αντόν Τσέχωφ (μια καλή και οικονομική συλλογή έχει εκδοθεί από τον ΠΑΤΑΚΗ - "Διηγήματα και Μονόπρακτα" που περιλαμβάνει το θεατρικό μονόπρακτο "Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού") και το μοναδικό βρετανικό χιούμορ του Graham Greene (αν δεν σας κουράζει η ανάγνωση απευθείας από τα Αγγλικά αναζητήστε σε εκδόσεις Penguin το συγκεντρωτικό "Complete Short Stories")


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate

Αναγνώστες