Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Συστοιχίες οχημάτων: αυτοκίνηση χωρίς οδηγούς

Επιστημονική Φαντασία και Αυτοκίνηση
Η τεχνολογία και ιδιαίτερα η πληροφορική και οι υπηρεσίες τηλεματικής έχουν εξελιχθεί με αλματώδεις ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες. Σε αντίθεση με τις Κασσάνδρες της εποχής μας και τα οικονομικά δρώμενα, διατηρώ την αισιοδοξία μου. Προσβλέπω στον "από μηχανής θεό" που θα ανατρέψει το σκηνικό για να δώσει απρόβλεπτες λύσεις σε φαινομενικά αδιέξοδα.
Οι μαύροι κύκνοι, οι αστάθμητοι παράγοντες, τα απίθανα γεγονότα που εντέλει είναι πιθανά.
Διάβαζα τις προάλλες σε εξειδικευμένο έντυπο για τις συστοιχίες οχημάτων (τραίνα δρόμου, Road train, platooning, driverless cars). Οχήματα που ενσωματώνονται με την βοήθεια υπολογιστών σε συστοιχίες οχημάτων που καθοδηγούνται από κάποιο ειδικευμένο όχημα (πχ υπεραστικό λεωφορείο) και απελευθερώνουν τον οδηγό για μικρό ή μεγάλο τμήμα της διαδρομής, δίνοντάς του τη δυνατότητα για ξεκούραση, διάβασμα ή οποιαδήποτε εποικοδομητική απασχόληση. Φαντασθείτε διαδρομές Αθήνα - Θεσσαλονίκη με την αυτονομία του αυτοκινήτου σας και την δυνατότητα ακι την εν δυνάμει εξυπηρέτηση και ασφάλεια της μεταφοράς από λεωφορείο ή τραίνο. Προσμετρήστε την εξοικονόμηση ενέργειας και την οικολογική μετακίνηση.
Είμαστε πλέον στην εποχή που σχεδίαζε κάποτε μόνον η φαντασία οραματιστών. Αρκεί να καταφέρουμε να απεγκλωβιστούμε από τις εμμονές του παρελθόντος.
Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, υπάρχουν δυνατότητες για την ανθρωπότητα ανεκμετάλλευτες γιατί ακόμα σκεφτόμαστε με τη λογική περασμένων εποχών. Η διάχυση της τεχνολογικής εξέλιξης και της καινοτομίας στην καθημερινότητα και η διαχείριση προβλημάτων δυσεπίλυτων με προσεγγίσεις του παρελθόντος είναι εκείνη που θα δώσει την ώθηση για ανάπτυξη στην σύγχρονη κοινωνία.


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate

Αναγνώστες