Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Άγνωστες γωνιές


Τα κτίρια που χτίστηκαν στα μέσα του 20ου αιώνα από ανθρώπους με μεράκι και άποψη ξεχωρίζουν και, παρόλο το τσιμέντο και την κακογουστιά της αντιπαροχής που τα περιβάλλει, βρίσκουν τον τρόπο να μας ξαφνιάζουν και να μας αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πόλης.
Η ταπεινή, πλην κεντρική, πλατεία Κάνιγγος οριοθετείται στη μια πλευρά της από το άλλοτε κραταιό Υπουργείο Εμπορίου που καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο. Κτίριο επιβλητικό μεν αλλά ουδέτερο εξωτερικά, δεν προσελκύει τα βλέμματα των περαστικών. Έχει "γράψει" κάποια ασπρόμαυρα πλάνα στις κλασσικές ελληνικές ταινίες που άφηναν την κάμερα να κλέψει σκηνές από την πόλη, αλλά γενικά παραμένει άγνωστο και πνιγμένο στο καυσαέριο μέσα σε πλήθος πολυόροφων κτιρίων.
Το πρώτο που σε εντυπωσιάζει είναι η μεγαλοπρεπής ξύλινη κατασκευή της εισόδου που οδηγεί σε μια ευρύχωρη αίθουσα υποδοχής στο ισόγειο του κτιρίου με μαρμάρινη επένδυση που αναδύει το άρωμα των δεκαετιών. Παρά τις ρωγμές στους σοβάδες και την προφανή ανάγκη για ανακαίνιση, είδα με έκπληξη σε κάποιο σημείο της αίθουσας υποδοχής ένα διακριτικό πέτρινο μνημείο με επιγραφή:
 "Ο Ακρογωνιαίος Λίθος της Ελευθερίας-the cornerstone of freedom"
17 Ιουνίου 1948
Ψάχνοντας το διαδίκτυο εντόπισα αντίστοιχα μνημεία (αναμνηστικές επιγραφές πάνω σε μαρμάρινους κύβους) σε πολλά σημεία της Αμερικής, Καναδά, Αγγλίας και γενικά σε περιοχές που είχε εμπορική δραστηριότητα η επιχείρηση μαρμάρων της Indiana. Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτό, η επιγραφή που αναφέρεται στην Ελλάδα είναι διαφορετική από εκείνη στην Αγγλία (Bedford) και αποτελεί ύμνο στο ελληνικό πνεύμα (μάλλον στο αρχαίο, γιατί το σύγχρονο δεν είναι και τόσο ανταγωνιστικό) που οδήγησε την ανθρωπότητα στην κυριαρχία του σύμπαντος (made man the master of te universe)- τρομάρα μας.

Μαρμάρινο μνημείο της Indiana Limestone Company στο Bedford, Μ. Βρετανία

Άψυχα υλικά, κατασκευές που ο δημιουργός τους τούς έδωσε πνοή και περιμένουν υπομονετικά να τα ανακαλύψουμε...
Τοιχογραφία με εμφανή τα σημάδια του χρόνου από την αίθουσα του ισογείου. 
Διακρίνονται σκηνές από επαγγελματική δραστηριότητα τεχνιτών και εμπόρων.   

2 σχόλια:

fractal είπε...

Από το Νησί..
Εύχομαι Αναστάσιμες μέρες

FaneZan είπε...

Ήλιος με δόντια κι ας είμαστε τέλος απρίλη. Ευχαριστώ και ανταποδίδω.

Translate

Αναγνώστες