Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Φήμη, Ντάνιελ Κέλμαν

"Αναρωτιέστε γιατί αποτυγχάνουν τόσα πράγματα; Επειδή οι άνθρωποι θέλουν να είναι πολλά ταυτόχρονα. Στην κυριολεξία. Θέλουν να είναι πολλοί. Πολύπλευροι. Να έχουν πολλές ζωές. Αλλά μόνο στην επιφάνεια, όχι κατά βάθος. Η τελευταία προσπάθεια σκοπεύει να γίνουμε ένας. Με τον εαυτό μας, με τα πάντα". 


Η "ΦΗΜΗ" του Ντάνιελ Κέλμαν είναι ένα σπονδυλωτό έργο, ένα ψηφιδωτό που ολοκληρώνεται μέσα από εννέα αυτόνομες αλλά και αλληλένδετες ιστορίες.
Εγκιβωτισμός είναι η λέξη ης μοδός. Ιστορίες μέσα σε ιστορίες που μιλούν για άλλες ιστορίες κοκ. Δύσκολο;
Κι όμως ο Κέλμαν καταφέρνει να παραθέσει ευκολοδιάβαστα διηγήματα που κρύβουν βαθύτερους προβληματισμούς αφήνοντας όμως τον αναγνώστη να διαλέξει επίπεδο και να εμβαθύνει όσο θέλει ή όσο αντέχει.
Το βιβλίο είναι οικονομικό από κάθε άποψη: οικονομία χρόνου, οικονομία εκφραστική και αισθητική, προσιτό (συγκριτικά) στην τιμή. Είναι όμως πληθωρικό όσον αφορά τα νοήματα και τα ερεθίσματα για προβληματισμό χωρίς να απεμπολεί την αμεσότητα και την ικανοποίηση του αναγνώστη. Σχολιάζει καυστικά την καθημερινότητα που αντιμετωπίζει κάθε κοινός θνητός, την σχέση μας με την τεχνολογία, τις αυταπάτες και τους "βαθμούς ελευθερίας" που μας κατευθύνουν. O Κέλμαν σαν μικρός θεός, όπως είναι άλλωστε κάθε συγγραφέας, παρακολουθεί τους ήρωές του διακριτικά αλλά παρεμβαίνει κατά βούληση (τι θεός θα ήταν άλλωστε) είτε για να τους βγάλει από αδιέξοδα είτε για να τους σπρώξει βαθύτερα στη δίνη των καταστάσεων και της αυτογνωσίας.
Βιβλίο παντός καιρού και πάσης διάθεσης.
Ντάνιελ Κέλμαν, κατά τα φαινόμενα θα ξανασχοληθούμε μαζί του

O Ντάνιελ Κέλμαν γεννήθηκε το 1975 στο Μόναχο. Δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα το 1997, σε ηλικία 22 χρόνων. Έγινε πασίγνωστος στη Γερμανία το 2004 με το μυθιστόρημα Eγώ και ο Kαμίνσκι (μτφρ. Kώστας Kοσμάς, Eκδ. Kαστανιώτη, 2008), ενώ το 2005 με το μυθιστόρημα Η μέτρηση του κόσμου (μτφρ. Kώστας Kοσμάς, Eκδ. Kαστανιώτη, 2007) έμεινε για μήνες στην πρώτη θέση των ευπώλητων βιβλίων της χώρας του και μεταφράστηκε στις σπουδαιότερες γλώσσες του κόσμου. Tο μυθιστόρημα σε εννέα ιστορίες με τίτλο Φήμη κυκλοφόρησε στη Γερμανία στις αρχές του 2009. Θεωρείται το νέο μεγάλο ταλέντο της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate

Αναγνώστες