Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Απόψε δεν έχουμε φίλους

Έχουμε όμως βιβλία, e-books  και audio books.
Σοφία Νικολαΐδου, την "ανακάλυψα" από την συλλογή διηγημάτων Ο φόβος θα σε βρει και θα’σαι μόνος (διηγήματα, Κέδρος, 1999) και την γνώρισα καλύτερα στο: Πλανήτης Πρέσπα (μυθιστόρημα, Κέδρος, 2002) 
Το βιβλίο αυτό, "Απόψε δεν έχουμε φίλους" είναι το προτελευταίο της Νικολαΐδου και είχε κυκλοφορήσει προ τριετίας. Σήμερα, πωλείται στη σωστή τιμή (4,99€).
Το βιβλίο αρχίζει και τελειώνει με βιβλία που καίγονται και "τσιρίζουν".
Μας θυμίζει μελαγχολικά ότι η "Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει". 
Αλλά στην πορεία της "που δεν τη  σκιάζει φοβέρα καμιά" συμβαίνουν (έχουν συμβεί)  πολλά ηρωϊκά αλλά και πολλά απαξιωτικά. Το βιβλίο είναι εξαιρετικό από κάθε άποψη - ενδιαφέρον, συγκινητικό, ενημερωτικό, καλοστημένο, σωστά μονταρισμένο και τόσο κινηματογραφικό που είναι απορίας άξιον ότι δεν έχει βρει το δρόμο του σε μικρές ή μεγάλες οθόνες. Οι χαρακτήρες του βιβλίου  ξεδιπλώνουν τις ζωές τους διαχρονικά από τον μεσοπόλεμο μέχρι πρόσφατα, και ταυτόχρονα μας γνωρίζουν ή μας θυμίζουν γεγονότα και καταστάσεις που σημάδεψαν αυτή τη χώρα.
Κάνουν γρήγορα περάσματα από ακαδημαϊκά έδρανα, καταλήψεις, πορείες, φυλακές, προδοσίες και θυσίες που εξαργυρώθηκαν ποικιλοτρόπως πολλές φορές από λάθος δικαιούχους. 

Το βιβλίο συνοδεύεται (σε άλλη τιμή) από ηχητικό (audio) βιβλίο σε mp3 format. Διαβάζει η ίδια η συγγραφέας περίπου 7 ώρες ανάγνωση και μου κράτησε εποικοδομητική συντροφιά στις ώρες των μετακινήσεων με αυτοκίνητο. Βρήκα την όλη εμπειρία της ακρόασης άκρως ενδιαφέρουσα και απολαυστική, ενώ σου δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιείς χρόνο χαμένο. Αν η τιμή ήταν πιο προσιτή θα έμπαινα στον πειρασμό να αναζητήσω κι άλλους audio τίτλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate

Αναγνώστες