Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Ιμαρέτ (Audio Book)Ως ένα σημείο ήταν ενδιαφέρον, κάποιες στιγμές γινόταν κουραστικό, την έντυπη εκδοχή του βιβλίου την άρχισα αλλά δεν την τελείωσα- το audio book το "άφησα" να τελειώσει ενώ πηγαινοερχόμουνα στους αττικούς δρόμους με χαλαρή παρακολούθηση και ελάχιστη περιέργεια. Πρώτη διαπίστωση ότι με κούραζε η φωνή του συγγραφέα. Άλλο αρνητικό είναι στην πλοκή του βιβλίου η προσπάθεια του συγγραφέα να χωρέσει τα πάντα γύρω από την Άρτα στο τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Εναλλασσόμενες αφηγήσεις από τους δυο πρωταγωνιστές, προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης μάλλον ανεπιτυχής, απαραίτητο χαπι εντ, ηθικά διδάγματα και ηθικοπλαστικές προσεγγίσεις, παροιμίες και νουθεσίες και όλοι αδέρφια είμαστε και κρίμα τελικά γιατί και το υλικό είχε πολλές δυνατότητες και ο συγγραφέας δείχνει γνώστης και 'ψαγμένος".
Πιστεύω ότι με διαφορετικό "μοντάζ", λιγότερα δακρύβρεχτα αποσπάσματα, πιο αφαιρετικές περιγραφές και λιτή αποστασιοποιημένη αφήγηση το βιβλίο θα μπορούσε να απογειώσει τον αναγνώστη ενεργοποιώντας αποτελεσματικότερα την φαντασία του. Δεν χρειάζεται να με πιάνει ο συγγραφέας από το χεράκι και να μου λέει κάθε φορά τί θα νοιώσω, αν θα γελάσω, αν θα δακρύσω, ποιούς δρόμους θα "περπατήσω".
Μπορεί το βιβλίο να είναι ευπώλητο και βραβευμένο αλλά κάτι διαφορετικό περίμενα διαβάζοντας το οπισθόφυλλο.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ 2009 – ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ)
Άρτα 1854. Τουρκοκρατία. Δύο αγόρια γεννιούνται την ίδια νύχτα, ένας Έλληνας κι ένας Τούρκος, και η μοίρα τούς κάνει ομογάλακτους. Το μυθιστόρημα παρακολουθεί τη ζωή τους με φόντο την άγνωστη στο πλατύ κοινό ιστορία της περιοχής, και όχι μόνο.
Μια ολόκληρη εποχή αναπαριστάνεται με μοναδικό τρόπο και χωρίς προκατάληψη παράλληλα με την περιπέτεια, τη δράση, τον έρωτα, τις κωμικές ή τις τραγικές καταστάσεις, ώστε να κτιστεί ένα χορταστικό και συναρπαστικό βιβλίο.
Στη σκιά του ρολογιού που χτυπά τις οθωμανικές ώρες Έλληνες, Τούρκοι και Εβραίοι. Οι δύο φίλοι, ο Λιόντος και ο Νετζίπ, μια δολοφονία μυστήριο, ο παππούς Ισμαήλ, η «μικρή» ακόμη Ελλάδα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο φανατικός Ντογάν, συγκρούσεις, επαναστάσεις, συνύπαρξη, καθημερινή ζωή, χοροεσπερίδες, Καφέ Αμάν, πετροπόλεμος, Απόκριες, Ραμαζάνι, χαμάμ, ο τουρκικός μπερντές του Καραγκιόζη, αφορισμοί, ο «άλλος» στα πρόσωπα και στις συνήθειες των κατοίκων των τριών φυλών, λαθρεμπόριο, κολίγοι, τσιφλικάδες, πλούτος και εξαθλίωση, γλυκιά και πικρή ζωή. Όλα έχουν θέση στο ιμαρέτ του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Google+ Followers

Translate

Αναγνώστες