Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Το μυστικό του χρυσοχόου


Το βιβλίο της Έλια Μπαρθελό είναι ολιγοσέλιδο και λιτό. Χτίζεται γύρω από μια δυνατή ερωτική σχέση ανάμεσα σε μια ώριμη γυναίκα κι ένα έφηβο. Κι εκεί που νομίζεις ότι το θέμα του βιβλίου είναι μια σχετικά γνωστή, επαναλαμβανόμενη κι αταίριαστη ιστορία αγάπης μπαίνει στο παιχνίδι η τέταρτη διάσταση: ο χρόνος.
Όσοι μεγαλώσαμε θαυμάζοντας τον Αϊνστάιν, μαθαίνοντας για την θεωρία της σχετικότητας και ακούγαμε έκπληκτοι τα παράδοξα με τον χρόνο, για τους διδύμους που γερνάνε με διαφορετικούς ρυθμούς όταν μπερδεύεται μεταξύ τους η ταχύτητα του φωτός, όσοι διαβάζαμε με ενδιαφέρον για τα ταξίδια στο χρόνο και τις χρονομηχανές (H.G. Wells, time machine) στα διηγήματα και τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας (Ισαακ Ασίμωφ, Φίλιπ Κ. Ντικ, Θήοντορ Στερτζον κ.α.)  θα βρούμε μια πολύ καλή παραλλαγή στο "μυστικό του χρυσοχόου".

Καλό βιβλίο που κυκλοφορεί από τον ΠΑΤΑΚΗ σε ειδική (σχετικά φτηνή) πλέον τιμή.


Από το οπισθόφυλλο:
Το μυστικό του χρυσοχόου, ένα μυθιστόρημα μικρής έκτασης αλλά μεγάλης έντασης, που διαβάζεται απνευστί και δύσκολα ξεχνιέται, είναι μια ιστορία αγάπης, ή μάλλον μια διπλή ιστορία αγάπης, η οποία εκτυλίσσεται σε τρεις χρόνους. Ένας έφηβος και μια ώριμη κυρία, μια νεαρή κοπέλα κι ένας άγνωστος πενηντάρης, η Ισπανία της δεκαετίας του πενήντα, του εβδομήντα και η τελευταία χρονιά του εικοστού αιώνα. Τόπος, η Ουμπρία, μια ανύπαρκτη περιφέρεια της Ισπανίας κάπως μαγική, όπου ξυπνούν τα πιο αγωνιώδη ερωτήματα: Μπορεί ο χρόνος να σβήσει τον πόθο; Μπορεί το πάθος να αλλάξει την πραγματικότητα; Ποια είναι η αληθινή μορφή της ομορφιάς; Νοσταλγία, ανεξέλεγκτο πάθος, άκαιρες συναντήσεις σε ένα έργο που προσεγγίζει τα πιο βαθιά συναισθήματα με τον πιο μυστηριώδη τρόπο. Μια εξαιρετική ιστορία επιστημονικής φαντασίας για το αδύνατο της αγάπης στο τέλος του εικοστού αιώνα, που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate

Αναγνώστες