Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού

Ένα δυσεπίλυτο μαθηματικό πρόβλημα, μια όμορφη ερωτική ιστορία:
Στην αρχή, και ενώ παρακολουθούμε τον νεαρό πτυχιούχο μαθηματικό ήρωα να βυθίζεται σε καθαρά καλοκαιρινά νερά και στην αγκάλη τροφαντής νησιωτοπούλας, μαθαίνουμε έμμεσα για την Δανάη της ελληνικής μυθολογίας και το πώς συνδέεται με την Σέριφο. Εν συνεχεία ο αναγνώστης μεταφέρεται στην Σέριφο του προηγούμενου αιώνα  και την εξέγερση των μεταλλωρύχων του νησιού που είχε  αιματηρή κατάληξη στις 21 Αυγούστου του 1916. Την ενημέρωση αναλαμβάνει το ημερολόγιο ενός Γάλλου μηχανικού που δούλευε στην μεταλλευτική εταιρία του Αιμίλιου Γκρόμαν (οι διαχρονικές επιχειρηματικές δραστηριότητες των ευρωπαίων στην αναπτυσσόμενη εκτοτε "νεαρή" ελληνική βασιλευομένη δημοκρατία).  Ο φιλέλλην Γάλλος μηχανικός μετά την απεργία στα μεταλλεία, απολύθηκε, επέστρεψε συν γυναιξί και τέκνω (θυγατρί ακριβέστερα) στην Γαλλία ενώ είχε ξεσπάσει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος για να τερματίσει τον βίο του μαχόμενος στην πολύνεκρη μάχη της Αμιένης (Αύγουστος 1918) που σηματοδότησε την λήξη του Α Παγκοσμίου πολέμου.
Κάπου εκεί εμφανίζεται ένα άλλο ημερολόγιο που μας εισάγει στο φαινομενικά απλό μαθηματικό πρόβλημα "των τεσσάρων χρωμάτων του γεωγραφικού χάρτη". Το πρόβλημα, όσο απλό κι αν ακούγεται για τον αμύητο ή και μυημένο μαθηματικό, περίμενε κάπου έναν αιώνα και την εξέλιξη της τεχνολογίας για να βρεί τη λύση του.  Μαθηματικοί και μαθηματικά,  Πανεπιστήμιο Γκέτινγκεν (University of Göttingen), διάνοιες, ιδιόρρυθμοι χαρακτήρες, προβλήματα και προβληματισμοί ενώ τα σύννεφα του μεγάλου πολέμου μαζεύονται πάνω από την Ευρώπη.
Τα απλά προβλήματα κρύβουν δύσκολες λύσεις.
Και με αυτό το άλλοτε καλοκαιρινό και άλλοτε ακαδημαϊκό σκηνικό μια μικρή και όμορφη  ανθρώπινη ιστορία ολοκληρώνει τον κύκλο της στις αμμουδιές του Αιγαίου. Εκεί όπου έζησαν οι αρχαίοι θεοί, που ύμνησαν οι ποιητές κι αγαπούν οι οιωνεί αιώνιοι θνητοί κάθε εποχής.
Πολύ καλό και χωρίς μαθηματικά μπερδέματα (για τους διστακτικούς περί τα ...μαθηματικά).


Δείτε και τα links:
https://en.wikipedia.org/wiki/University_of_G%C3%B6ttingen

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CF%87%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%BC%CE%B9%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82

http://www.istoria.gr/index.php?mod=articles&action=disArcArt&issue=73&id=842

http://www.youtube.com/watch?v=ATTU83ZgCoA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate

Αναγνώστες