Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Μια σπασμένη χορδή (για τα Χριστούγεννα)


Ο Ιτζάκ Πέρλμαν είναι βιολιστής με κινητικά προβλήματα λόγω των επιπτώσεων πολυομυελίτιδας (polio) από την οποία αρρώστησε όταν ήταν παιδί. Στην πιο κάτω φωτογραφία από κάποιο ρεσιτάλ του Πέρλμαν, μπορείτε να δείτε τις πατερίτσες δίπλα στα πόδια του.

Στις 18 Νοεμβρίου 1995 ο Πέρλμαν ήταν στην σκηνή του Avery Fisher Hall στο Lincoln Center στη Νέα Υόρκη για ένα κονσέρτο. Μόλις είχε τελειώσει η εισαγωγή, ακούστηκε καθαρά και δυνατά ο ήχος μιας σπασμένης χορδής από το βιολί του Πέρλμαν, κάτι  που  έγινε αντιληπτό από τους ακροατές. Όλοι περίμεναν ότι θα διέκοπτε την συναυλία για να διορθώσει το πρόβλημα αλλά ο Πέρλμαν μετά από λίγο έκανε νόημα στον διευθυντή της ορχήστρας να συνεχίσουν, παίζοντας το βιολί με τις υπόλοιπες τρείς χορδές, ξεπερνώντας τις δυσκολίες και ανασυνθέτοντας το έργο για το λειψό βιολί του.

Μουσικός δεν είμαι, αλλά σίγουρα δεν είναι καθόλου απλό να προσπαθείς να παίξεις τη μουσική που έχει γραφεί για τέσσερεις χορδές σε βιολί με τρείς μόνο χορδές.

Όταν ολοκληρώθηκε η συναυλία και σταμάτησαν οι επευφημίες του ακροατηρίου ο Πέρλμαν είπε:
"You know, sometimes it is the artist's task to find out how much music you can still make with what you have left."

Καμιά φορά είναι υποχρέωση του καλλιτέχνη να ανακαλύπτει πόση μουσική μπορεί να δημιουργήσει με ό,τι έχει μείνει.

Μακάρι να καταφέρουμε όλοι να ξαναφτιάξουμε «μουσική» με αυτά που μας έχουν απομείνει.

Με πολλές ευχές για τις γιορτές...
Itzhak Perlman in concert
Το  περιστατικό με την σπασμένη χορδή, μπορείτε να το βρείτε σε διάφορα βιβλία, έντυπα και ηλεκτρονικά (διαδικτυακά) media. Δεν είναι Χριστουγεννιάτικο αλλά είναι επίκαιρο και αισιόδοξο.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate

Αναγνώστες