Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΚαρεΪ (Carey) "Η Χημεία των Δακρύων"

ή
Από τα Ρομπότ του Ασίμωφ στα Αυτόματα του ΚαρεΪ (Carey)

Illud aspicis non vides
δεν βλέπεις αυτά που μπορείς να δεις





Οι τρεις νόμοι συμπεριφοράς των ρομπότ:
1. Δεν επιτρέπεται στο Ρομπότ να βλάπτη τον άνθρωπο ή με την αδράνειά του ν' αφήση να πάθη κακό.
2. Το Ρομπότ πρέπει να υπακούη στις διαταγές που λαμβάνει από τον άνθρωπο, εκτός εάν οι διαταγές αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον Πρώτο Νόμο.
3. Το Ρομπότ πρέπει να προστατεύη την ύπαρξή του, εφ' όσον η φροντίδα αυτή δεν συγκρούεται με τον Πρώτο και Δεύτερο Νόμο.


O Ισαακ Ασίμωφ στα μέσα του εισκοστού αιώνα παρουσιάζει μια σειρά διηγημάτων Επιστημονικής Φαντασίας (ΕΦ/SciFi) "παίζοντας" πάνω στους τρείς νόμους της ρομποτικής. Τα ρομπότ του Ασίμωφ δεν είναι μόνο οι σύνθετοι μηχανισμοί, εξειδικευμένοι σε απαιτητικές ή επικίνδυνες εργασίες και σε ακραίες συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος (ορυχεία, υψηλές θερμοκρασίες, άλλοι πλανήτες, τοξικά). 
Τα Ρομπότ του Ασίμωφ έχουν "ψυχή" - αυτό που ίσως έλειπε από ένα κόσμο εξαντλημένο από δυο πολέμους και ανασφαλή, τρομοκρατημένο από τον ψυχρό πόλεμο και την απειλή της ολοκληρωτικής καταστροφής. Τα διηγήματα αυτά συγκεντρώθηκαν στο βιβλίο "Εγώ, το Ρομπότ (I Robot)",  που κυκλοφόρησε από τον ΚΑΚΤΟ το 1984 με αρκετή καθυστέρηση. 
Θυμάμαι ακόμα την συγκινητική ιστορία του Roby. 
Ένα ακούραστο ρομπότ γκουβερνάντα/μπεϊμπι σίτερ που απολαμβάνει το παραμύθι της Σταχτοπούτας όταν του το διαβάζει το μικρό κοριτσάκι που φροντίζει. 
Ήταν η εποχή του Πλανητάριου της Συγγρού, του Καββαθά (των 4Τ) και του μηνιαίου περιοδικού "ΑΝΑΛΟΓΙΟ", της πρώτης εποχής της SciFi στην Ελλάδα. Στις κινηματογραφικές οθόνες Κιούμπρικ "2010, η Οδύσσεια του διαστήματος" και "Πόλεμος των άστρων". Το ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΙ προβάλλει CINERAMA. Τα εφέ εντυπωσιάζουν.

Στα ρομπότ του Ασίμωφ επέστρεψα συνειρμικά διαβάζοντας την "Χημεία των Δακρύων". Το βιβλίο δεν έχει σχέση με χημεία και δάκρυα. Ο  Carey χτίζει μια παράλληλη και πολυεπίπεδη ιστορία που διαδραματίζεται σε δυο διαφορετικές εποχές όπου εμπλέκονται μοναχικοί άνθρωποι με καλοκουρδισμένα αυτόματα (κουρδιστά κινούμενα κατασκευάσματα). 
Μιλάει για μοναχικούς ανθρώπους που έχουν χάσει την ψυχή τους και προσπαθούν να βρούν την ψυχή που κρύβεται μέσα σε γρανάζια και λεπτοδουλεμένους μηχανισμούς. Ένα σύνθετο και καλοφτιαγμένο βιβλίο με πολλά ανομοιογενή στοιχεία που συνδυάζει αρμονικά κάθε λογής πληροφορίες και υλικό από την βιομηχανική επανάσταση, τις αριθμομηχανές και τις απόπειρες κατασκευής του πρώτου μηχανικού υπολογιστή (Babbage)  ως τους ωρολογοποιούς στην Καρλσρούη και τις επινοήσεις του Καρλ Μπενζ




Τα δάκρυα που παράγονται από συναισθήματα διαφέρουν χημικά από εκείνα που χρειαζόμαστε για την ύγρανση των οφθαλμικών βολβών.

Οι μηχανές δεν μπορούν να αισθανθούν,
Οι ψυχές δεν έχουν χημεία,
Ο χρόνος δεν έχει τέλος.
Αυτό ξέρω μόνο. Σ'αγαπάω.
Mysterium Tremendum.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate

Αναγνώστες