Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Άσκημη σαν το χρέος

Γκράφιτι: Χαρτί υγείας έχουμε ακόμα 
Ήμουνα με τον "Πολικό". Από τον Πειραιά για Σαλονίκη. Όξω από την δεσπέτζα, πάνου στο σεντουκάκι της, καθότανε μια τέτοια. Άσκημη σαν το χρέος. Ένας ναύτης τη διπλάρωσε από νωρίς. "Θα 'χουμε θάλασσα, να σε βάλω κάπου να ξαπλώσεις."
"Όχι". Της πήγε ένα πιάτο φαΐ το βράδι. "Δε θέλω".
Τα μεσάνυχτα ξαναπήγε κοντά της. "Τσιγάρο;"
"Όχι, μωρέ τράγο, αφού βλέπεις πως φουμάρω. Πάρτο απόφαση. Δε στο δίνω. Έφυγα από τα Βούρλα και πάω για το Βαρδάρι. Αν σ' αρέσω, έλα κει πέρα. Όχι εδώ. Γυρεύεις μωρέ ποτέ σου από το μπακάλη τυρί, την Κυριακή που τονε συναντάς στο δρόμο; 

Ν. Καββαδίας (από τη Βάρδια)

Ο "ΠΟΛΙΚΟΣ" ήταν ένα καράβι του 1893 που ήρθε στην Ελλάδα το 1920.

Ο Καββαδίας πήρε το βάπτισμα της θάλασσας σε ηλικία 11 ετών με το επιβατηγό καράβι «Πολικός» των αδελφών της μητέρας του (των Αγγελάτων), και στο οποίο ο πατέρας του ήταν τροφοδότης. Τον έπαιρνε μαζί του τα καλοκαίρια στα ταξίδια στην Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. 

Όργωσε όλο το Αιγαίο απο Σαλονίκη, Πειραιά και από εκεί μέχρι την Κέρκυρα, στις Κυκλάδες, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μέχρι το πρωΐ της 24 Απριλίου1941 που βυθίστηκε σε βομβαρδισμό στον κόλπο των Μεθάνων. 
"Του παραπάνω βομβαρδισμού είχε προηγηθεί το ίδιο πρωί βομβαρδισμός ενός ακόμη πλωτού νοσοκομειακού, του Πολικός, ενός ατμόπλοιου που επίσης είχε επιταχθεί για τις ανάγκες του πολέμου, στον κόλπο των Μεθάνων, με αποτέλεσμα επίσης την βύθισή του, ευτυχώς χωρίς απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, σε μια σειρά από συνολικά τέσσερις ανεξήγητους βομβαρδισμούς πλωτών νοσοκομειακών."
Φωτογραφία του ΠΟΛΙΚΟΥ στον Πειραιά.
Ο ΠΟΛΙΚΟΣ με το ακρόπλωρο κάτω από το μπαστούνι, και ένα αστέρι στο άσπρο του φουγάρο.
Πηγή: περιοδικό Αργώ


Κέρκυρα
Αναφορές:
http://www.nautilia.gr/forum/showthread.php?t=48965&highlight=%E1%2F%F0+%C2%CF%CB%CF%D3
http://wreckofandros.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate

Αναγνώστες