Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Η ρετσινολαδιά κι η φονική ομπρέλλα

ο καρπός
Η ρετσινολαδιά (Ricinus communis)  θα μπορούσε να είναι ένα καλλωπιστικό φυτό αν οι σπόροι της δεν περιείχαν ένα δηλητήριο, την ρηκίνη, κι ένα σπορέλαιο: το ρετσινόλαδο, γνωστό για τις ιδιότητές του ώς καθαρτικό (σε σωστές δοσολογίες). 


Στα χρόνια μας, η πιό γνωστή φονική επίθεση με ρηκίνη  έγινε στις 7 Σεπτέμβρη 1978 στο Λονδίνο. Ψυχρόπολεμική ατμόσφαιρα, σιδηρούν παραπέτασμα, κατάσκοποι, "O tempora o mores!".
Το θύμα ήταν ο Georgi Markov, Βούλγαρος συγγραφέας, αντιφρονούντας (εποχή Todor Zhivkov). Διέσχιζε την γέφυρα Waterloo Bridge στον ποταμό Τάμεση  κσι περίμενε στη στάση το λεωφορείο που θα τον πήγαινε στη δουλειά του στο BBC  όταν ένοιωσε ένα τσίμπημα σαν από κάποιο έντομο ή τσιμπούρι στο πίσω μέρος του μηρού του. Κοίταξε πίσω του και είδε κάποιον με ομπρέλλα να διασχίζει βιαστικά τον δρόμο και να εξαφανίζεται μέσα σε κάποιο ταξί.
Όταν  o Markov έφτασε στα γραφεία του BBC, ο πόνος εξακολουθούσε και το σημείο στον μηρό του είχε κοκκινίσει. Το ίδιο βράδυ ανέβασε πυρετό και μέσα σε τέσσερεις μέρες, 11 Σεπτεμβρίου 1978, η ρηκίνη όπως διαπιστώθηκε κατόπιν "εορτής", είχε τακτοποιήσει την γήϊνη υπόστασή του. Ήταν 49 ετών. 
Ο διάσημος φόνος με την Ομπρέλλα.


Φονικό όπλο:
Francesco Gullino, κωδικό όνομα "Piccadilly"

Το θύμα: Georgi Markov


Δηλητηριώδες μπαλλάκι με ρηκίνη

Θανάσιμη ομπρέλλα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate

Αναγνώστες