Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

’Τίποτα αξιόλογο δεν συνέβη σήμερα...‘

'Nothing of importance happened today.'

Παρακολουθούσα ένα παλαιό επεισόδιο των Χ-Files με τον πιο πάνω τίτλο.
Λίγο πριν από το κλείσιμο με την γνωστή μουσική του Μάρκ Σνόου, ακουγόταν μια φράση για τις επαναστάσεις που αλλάζουν εκ βάθρων τον κόσμο μας και που περνάνε απαρατήρητες ακόμα και από τους "βασιλιάδες"- το κατεστημένο.

"Revolutions start, things that change the world forever, and even kings can miss them if they're not paying attention."

Οι αόρατες μεταβολές .
Ο τίτλος του post, λανθασμένα, αποδίδεται στον Βασιληά Γεώργιο τον 3ο της Αγγλίας (King George III of England).
Λέγεται ότι ήταν η πρόταση που έγραψε στο ημερολόγιό του την 4η Ιουλίου 1776 , αγνοώντας ότι μόλις είχε ξεσπάσει η Αμερικανική επανάσταση.
Ένας, ακόμη, ιστορικός μύθος.
Ο Γεώργιος ο τρίτος ποτέ του δεν τήρησε ούτε κατέγραφε οτιδήποτε σε ημερολόγιο.
Άλλος βασιληάς ήταν ο υπεύθυνος. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, εκείνος που κατελήφθη εξαπίνης ήταν ο Λουδοβίκος 16ος της Γαλλίας που έγραψε στο ημερολόγιό του την φράση "Rien" (τίποτα) στις 14 Ιουλίου 1789, δηλαδή την μέρα της πτώσης της Βαστίλης που σήμανε την αρχή της Γαλλικής επανάστασης.
Ο Λουδοβίκος αναφερότανε στις απογοητευτικές κυνηγετικές του επιδόσεις εκείνης της ημέρας ενώ ο κόσμος γύρω του άλλαζε...

Brave New World (Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος) τον είχε ονομάσει ο Aldous Huxley στο ομότιτλο βιβλίο.
Αυτό ακριβώς βιώνουμε σήμερα.
Μια επανάσταση που μας φέρνει στην καινούργια εποχή. Είναι η σύγκρουση με τις κυρίαρχες δομές και τη νοοτροπία του παρελθόντος, η μεταβατική εποχή που γεννά κρίσεις και νέες προκλήσεις .
Το πέρασμα από την σπάταλη βιομηχανική εποχή στην εποχή της ορθολογικής χρήσης της ενέργειας.
Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν πραγματοποιήσει άλματα, αλλά οι εφαρμογές και οι δυνατότητες τους δεν έχουν αξιοποιηθεί. Η διάχυση των καινοτομιών που θα αλλάξουν τον πλανήτη εξελίσσεται με αργούς, προς το παρόν, ρυθμούς.

Αισιοδοξώ ότι θα επιταχυνθούν στο άμεσο μέλλον. Η παράμετρος που θα διαδραματίσει τον σημαντικότερο ρόλο είναι η διαχείριση της πληροφορίας και η πρόσβαση όλο και μεγαλύτερων τμημάτων της κοινωνίας στα αποθέματα δεδομένων που δημιουργούνται καθημερινά με την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, του διαδικτύου, και της ασύρματης επικοινωνίας (κινητή τηλεφωνία, wi fi).

Ένας παλαιός, ξεπερασμένος κόσμος μάς αποχαιρετά αλλά το κατεστημένο αδυνατεί, ως συνήθως, να παρακολουθήσει τις εξελίξεις.
Βλέπω τις προσπάθειες που γίνονται σε όλα τα επίπεδα για την βελτίωση αυτού που λέμε καθημερινότητα να αποτυγχάνουν.

Είναι φυσικό.
Δεν μπορείς να οδεύεις προς το μέλλον με πρακτικές του παρελθόντος.

Σαν να προσπαθείς να μειώσεις τις εκπομπές των θερμοηλεκτρικών σταθμών με το σύστημα της φωτογραφίας.


Επενδύονται τεράστια ποσά (καλώς) στην έρευνα για εναλλακτικές πηγές ενέργειας και για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Τα σύγχρονα οχήματα λειτουργούν οικονομικότερα και εκπέμπουν εκατό φορές λιγότερους ρύπους από τα οχήματα του '60 και του '70 κι όμως το αστικό περιβάλλον είναι αντιστρόφως ανάλογα χειρότερο.
Γιατί;
Ο αριθμός των οχημάτων έχει διογκωθεί με αποτέλεσμα οι πολύ σημαντικές βελτιώσεις να κρίνονται ήδη ως ανεπαρκείς. Έχουν ξεπεραστεί.
Πόσο ορθολογικό όμως είναι, για την αναγκαιότητα της αυτοκίνησης, να μετακινείται μια μεταλλική μάζα ενός τόνου (αυτοκίνητο) για να μεταφερθεί ένα ανθρώπινο σώμα 100 κιλών. Παράλογο αλλά αδιαμφισβήτητο. Για κάθε 1 κιλό ωφέλιμο φορτίο πρέπει να μετακινηθεί δεκαπλάσιο άχρηστο φορτίο - η μεταλλική μάζα του αυτοκινήτου. Η αναλογία (1/10) βελτιώνεται όταν μετακινούνται περισσότερα άτομα με το ίδιο όχημα και βρίσκει τις μεγαλύτερες τιμές της στην περίπτωση των ΜΜΜ (Μέσων Μαζικής Μεταφοράς) και στην μετακίνηση με δίτροχα και ιδιαίτερα με ποδήλατα.
Είμαι στον δρόμο και περιμένω ΤΑΧΙ για πάνω από μισή ώρα. Την ίδια στιγμή, δεκάδες οχήματα (συνήθως μόνο με τον οδηγό τους) κινούνται προς την κατεύθυνση που με ενδιαφέρει και αρκετά ΤΑΧΙ περιφέρονται άσκοπα αναζητώντας επιβάτη, σπαταλώντας ενέργεια και επιβαρύνοντας με ρύπους τον αέρα. Διερωτώμαι γιατί δεν έχει αξιοποιηθεί τόσα χρόνια αυτή η συσκευή που λέγεται κινητό τηλέφωνο και συνοδεύει σχεδόν όλους μας - αρκεί ένα μήνυμα SMS σε ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή με τον καθορισμό της θέσης του κινητού τηλεφώνου, ενημέρωση των τηλεφώνων των κοντινών οχημάτων, και μια διαδικασία πιστοποίησης για να εξοικονομηθούν καύσιμα, να ελαχιστοποιηθούν ρύποι, να μειωθούν χιλιόμετρα, να περιορισθεί ο χαμένος χρόνος.
Ευτυχώς, όμως.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπως μας ενημερώνει το διαδίκτυο, οι πρακτικές του carpooling (η σύγχρονη εκδοχή του οτοστόπ) βρίσκουν πολλούς υποστηρικτές.


Ο κόσμος μας αλλάζει, πρέπει να αλλάξει.
Διαφορετικά οι λύσεις λιγοστεύουν.
Τα αδιέξοδα έρχονται.
Ολοταχώς.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate

Αναγνώστες