Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Oι Ιρλανδοί αδελφοί


Επιδημιολογικές μελέτες και έρευνες για τις καρδιοπάθειες όπως το project με τον τίτλο Framingham Heart Study στην Βοστώνη, διεξάγονται επί δεκαετίες στις ΗΠΑ. Στόχος είναι με την διαχρονική παρακολούθηση της υγείας μια ομάδας (δείγματος) ανθρώπων, να εντοπισθούν επιβαρυντικοί παράγοντες, να καταρριφθούν μύθοι και εικασίες περί τρόπου ζωής και διατροφικών συνηθειών ή/και να προκύψουν νέα τεκμήρια για ευεργετικές απολαύσεις και απορριπτέες ηδονές (σοκολάτα, καφές, στρές, σιέστα κλπ)




Οι ερευνητές επέλεξαν ένα δείγμα εξακοσίων μεταναστών ιρλανδών ηλικίας από 30 μέχρι 60 χρονών που ζούσαν στην Βοστώνη (ΗΠΑ) περισσότερο από μια δεκαετία και παρακολουθούσαν την κατάσταση της υγείας τους σε σύγκριση με τους αδελφούς τους που είχαν μείνει και ζούσαν μόνιμα στην Ιραλανδία. Κατ' αυτό τον τρόπο ο παράγων κληρονομικότητα δεν θα επηρέαζε τα αποτελέσματα της έρευνας και θα εντοπιζόταν ο ρόλος εξωγενών παραμέτρων.

Οι αμερικανοί ιρλανδοί ακολουθούσαν τις αμερικάνικες συνήθειες, τον αμερικάνικο τρόπο ζωής και τις συνθήκες διατροφής και άσκησης και επηρεάζονταν από τις οδηγίες περί μακροβιότητας. Οι Ιρλανδοί αδελφοί τους, ήταν πιο χαλαροί στις συνήθειες τους τρώγοντας πιο επιβαρυντικά εδέσματα, πίνοντας και ξενυχτώντας, πιθανόν και καπνίζοντας. Εν τούτοις, η συχνότητα προβλημάτων υγείας, τα επίπεδα χοληστερίνης, τα καρδιακά επεισόδια και η στεφανιαία νόσος ήταν εντυπωσιακά αυξημένα (διπλάσια έως εξαπλάσια ανάλογα με την περίπτωση) στην ομάδα των Αμερικανο-Ιρλανδών! Αυτό προέκυψε από τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο γιατρό του Χάρβαρντ στις δυό ομάδες Ιρλανδών.









Στο κυνήγι της χοληστερίνης (βλ. εικόνα), το συμπέρασμα είναι ότι λιγότερο άγχος, περισσότερες έξοδοι με παρέες στις πάμπ, λιγότερο καθισιό και περισσότερη σωματική άσκηση έκαναν την διαφορά για τους Ιρλανδούς αδελφούς.






Το 1964 οι Κόνραντ Μπλοχ (Konrad Bloch-φωτό αριστερά) και ο Φεοντορ Λίνεν (Feodor Lynen- φωτό κάτω) πήραν το νόμπελ βιοχημείας για τις εργασίες τους που ανέλυαν τον μηχανισμό μετατροπής στον ανθρώπινο οργανισμό του οξικού οξέος (ξύδι) σε χοληστερίνη ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για πρόοδο και εξελίξεις στην ιατρική.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε το ξύδι και να στερηθούμε τις γευστικότατες σαλάτες με μπαλσάμικο για να μειωθεί η χοληστερίνη. Η ουσία της έρευνας των Μπλοχ-Λίνεν βρίσκεται αλλού: Όταν ακόμη και το απλό ξύδι μπορεί να γίνει χοληστερίνη στο ανθρώπινο σώμα, για να μειωθεί η χοληστερίνη χρειάζονται ρηξικέλευθες ψυχοσωματικές δράσεις και όχι απλά αλλαγή διατροφικών συνηθειών.


Ένα γέλιο θα μας σώσει...

Την περίπτωση των Ιρλανδών αδελφών την άκουσα και, ως ένα βαθμό,την διασταύρωσα και από το διαδίκτυο. Όμως γιατρός δεν είμαι και, ως εκτούτου, θα επαναλάβω το αυτονόητο: ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του.

Quotes of the day (my collection)

Ζακ Μπαρζούν (ιστορικός) "Η επιστήμη είναι δημιούργημα του παιχνιδιάρικου ανθρώπινου μυαλού. Ανανεώνεται με κάθε γενιά χάρη σε μια δραστηριότητα που είναι το καλύτερο παιχνίδι του ανθρώπου παίκτη (homo ludens): Η επιστήμη είναι απίθανα διασκεδαστική"

Jacques Barzun "Out of man's mind in free play comes the creation Science. It renews itself, like the generations, thanks to an activity which is the best game of homo ludens: science is in the strictest and best sense a glorious entertainment."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate

Αναγνώστες