Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Πανόραμα Τεχνολογίας


Τα βουνά της βοιωτίας μεταμορφωμένα από το άγγιγμα της Άνοιξης (ευαγγελισμός 2011)
Η φωτογραφία είναι πανοραμική (τρεις φωτογραφίες στη σειρά ενωμένες από την τεχνολογία που συμπυκνώνεται μέσα στις μικρές διαστάσεις μιας σύγχρονης κάμερας).
 Απαιτεί είτε σχετικά σταθερό χέρι είτε τρίποδο για καλύτερη στερέωση κατά την περιστροφή. Το δίλημμα απλοποιείται (χειροκίνητη η επιλογή) όταν το ελληνικό φως επιτρέπει μεγάλες ταχύτητες κλείστρου, οπότε οι κραδασμοί μειώνονται και η φωτογραφία δεν βγαίνει κουνημένη.
Θυμάμαι πόσο δύσκολο και ακριβό ήταν κάποτε να πειραματιστούμε με το χόμπι της φωτογραφίας. Αφού περνάγαμε τα πρώτα στάδια με τις καλές και ταπεινές LUBITEL και PRAKTIKA ή τις προσιτές KODAK και AGFA, πληρώναμε περιουσίες για φιλμ και εμφανίσεις φωτογραφιών που ταλαιπωρούσαν κάθε λογής και επιπέδου εργαστήρια (τρομάρα τους) και καταλήγαμε υπερήφανοι στις ΝΙΚΟΝ, τις CANON, τις OLYMPUS και αφήναμε άπιαστα όνειρα τις HASSELBLAD για να ανακαλύψουμε ότι η μισή  δουλειά ήταν η χημική επεξεργασία του φιλμ και η εμφάνιση των κόπων μας. Σημαδεύαμε τις στιγμές και τα στιγμιότυπα και απελευθερώναμε προσεκτικά το κλείστρο αφού μας περιόριζε το 36αρι φιλμ και το κόστος επεξεργασίας.
Έτσι γίναμε εκλεκτικοί και επιλεκτικοί στιγμών.
Χάσαμε σε εξάσκηση και τεχνική αλλά, ίσως, μάθαμε να βλέπουμε και να επιλέγουμε.
Από μια άπειρη αλληλουχία στιγμών και στιγμιοτύπων ξεχωρίζαμε την μοναδική, την χαρακτηριστική που άξιζε να αποτυπωθεί και να διαιωνιστεί.
Κι ύστερα ήρθε η τεχνολογία.
Οικολογική: τέρμα το φιλμ, τέρμα τα χημικά, τέρμα τα απόβλητα.
Οικονομική: ούτε σύγκριση με το κόστος κτήσης και χρήσης πριν από λίγες δεκαετίες.
αλλά ισοπεδωτική: βλέπεις τα πάντα, καταγράφεις συνεχώς αλλά δεν διακρίνεις, δεν ξεχωρίζεις, δεν απομονώνεις
και απαξιωτική: αφού όλα καλύπτονται από κάθε λογής σκουπίδια και όλα ξεπερνώνται και χρονοντουλαπιάζονται με ασύλληπτες ταχύτητες.
Τώρα περισσότερο από ποτέ λείπει η καθαρή ματιά και η διαύγεια. Σήμερα, εποχή της υψηλής ευκρίνειας των πολλών mega pixels και της HD tv. Τί ειρωνεία!

μαργαρίτες ανοιξιάτικες

πανόραμα (ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate

Αναγνώστες