Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ο Γιο Νέσμπου, ο Χάρι Χόλε και η Νέμεσις

Μετακόμισα στην οδό Σόργκενφρι (αλυπίας, ανεμελιάς) 
αλλά ούτε αυτό βοήθησε σε τίποτα.
Ola Bauer

Jo Nesbo from http://pettercohen.wordpress.com/about/
Δεν είναι το πρώτο βιβλίο του Νέσμπου,  εκείνο που ξεκίνησε τις περιπέτειες του επιθεωρητή Χάρι Χόλε. Ούτε το πρώτο του συγγραφέα που κυκλοφόρησε στα ελληνικά (προηγήθηκε ο Κοκκινολαίμης που δεν προέκυψε στις επιλογές μου).
Είναι όμως το πρώτο βιβλίο του Νορβηγού που διαβάζω και είναι παχύ, με ωραίο εξώφυλλο αλλά με μια κόκκινη στάμπα "περί νέου Στιγκ Λάρσον" που για μένα τουλάχιστον λειτουργεί απωθητικά (να μην παρεξηγηθώ: η τριλογία του Λάρσον κι η Σαλάντερ με κέρδισαν ως αναγνώστη - η μαρκετινίστικη ετικέτα με κάνει να αντιδρώ).
Επειδή ποτέ δεν λέω όχι για ένα καλό αστυνομικό και αφού η ζυγαριά θετικών κι αρνητικών δεδομένων με οδήγησε, τελικά, στην αγορά του, πέρασα ευχάριστα με τη  "ΝΕΜΕΣΗ" ακολουθώντας γρίφους, ληστείες τραπεζών και λίγους φόνους και αυτοκτονίες (Freitot) που έδεναν σταδιακά στο άψογα ενορχηστρωμένο σύνολο μέχρι να οδηγήσουν στις ανατροπές και τις αποκαλύψεις του τέλους. Η Νέμεσις περιέχει ολίγη ελληνική μυθολογία και ολίγη ψυχολογία και ολίγη μειωνοτική επιμόρφωση και περιπλάνηση και παραπλάνηση και συστήματα αξιών και τυφλή δικαιοσύνη - Νέμεσις.
Και καλό μοντάζ με γρήγορα φλασμπάκ και χρονικά μπερδέματα.
Η πλούσια σκανδιναβική παραγωγή εμπλουτίζεται και ανανεώνεται συνεχώς με φρέσκους αξιοπρόσεκτους συγγραφείς.

Δείτε και το επίσημο site του Nesbo:



Για τον Ούλα Μπάουερ (βλέπε στην αρχή το quote που συναντάμε συχνά στο βιβλίο) παραπέμπω στο λινκ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate

Αναγνώστες