Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Χαβιέρ Θέρκας

There are only two tragedies in life: one is not getting what one wants, and the other is getting it. Oscar Wilde

Τι άλλο μπορεί να γραφεί για τους πολέμους και για τον πόλεμο του Βιετναμ ειδικότερα; Ίσως τάχουμε δει όλα σε δίωρα αριστουργήματα της 7ης τέχνης: Αποκάλυψη τώρα, Ελαφοκυνηγός, platoon, full metal jacket αλλά και πολλά άλλα περισσότερα ή λιγότερο πετυχημένα

"Το να βρίσκεις ενόχους είναι εύκολο, το δύσκολο είναι να αποδεχτείς ότι δεν υπάρχουν".

Η "ταχύτητα του φωτός" δεν έχει σχέση ούτε με φυσική  ούτε με κβαντομηχανική αλλά με το φως και το σκοτάδι, τους ίσκιους και τις απουσίες.
Ο Θέρκας εδώ, καταπιάνεται με τα ερείπια: του πολέμου και της ζωής. 
Τις παράπλευρες απώλειες: του πολέμου και της ζωής. 
Τις ήττες που πρέπει κανείς να αντέχει για να μπορεί να συνεχίζει.
Γράφει καθαρή λογοτεχνία εξιστορώντας τη ζωή που αλλάζει τους ανθρώπους. Διηγείται ανείπωτες ιστορίες, τις μόνες που πρέπει να γραφούν. Μιλάει για την επιτυχία και τους αποτυχημένους. Δανείζεται ή/και αντιγράφει και χτίζει τον μύθο του.

Η πεσιμιστική προσέγγιση της ζωής από τον Όσκαρ Γουάιλντ χρωματίζει τις σελίδες του βιβλίου συμπληρώνοντας την προσευχή στο "τίποτα (nada)" του 'Ερνεστ Χεμινγουέι από το σκοτεινό διήγημα "A clean, well-lighted place - ένα καθαρό, καλοφωτισμένο μέρος". 
Και πίσω από αυτή την ελεγεία του κενού μια χαραμάδα αισιοδοξίας ανοίγει για να ξεχυθεί ακαριαία και απροσδόκητα το φώς που θα διώξει τα σκοτάδια. Μια ιστορία για την φιλία και την απουσία. 
Απροσδόκητα καλό το βιβλίο του Θέρκας, μου κίνησε το ενδιαφέρον και για τα υπόλοιπα βιβλία του που κυκλοφορούν στα ελληνικά. 
Προτείνεται,
 για χαλαρές αναγνώσεις και "ψαγμένους" αναγνώστες.

Χαβιέρ Θερκας
"Τα πράγματα με νόημα δεν είναι αληθινά. 
Είναι απλώς πετσοκομμένες αλήθειες, 
αντικατοπτρισμοί, 
η αλήθεια είναι πάντα παράλογη"

Δείτε και το Link
http://www.ispania.gr/forum?func=view&catid=20&id=1720&view=entrypage


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate

Αναγνώστες