Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Μαύρες Ψυχές (Τζιμ Τόμσον)

Πάντως, εάν υπάρχει ένας αστυνομικός συγγραφέας που αγάπησα περισσότερο και με επηρέασε, αυτός δεν είναι άλλος από τον Jim Thompson. Στα καλύτερά του βιβλία ήταν πραγματικά ευφυής και επινοητικός. Αλλά ακόμη και μια διάνοια όπως αυτός, μπορούσε να γράψει και πολύ άσχημα βιβλία.JO NESBø (http://homme.imerisia.gr/article.asp?catid=30715&subid=2&pubid=64040302)

1280 μαύρες ψυχές κι ένας,ο σερίφης-αντιήρωας, εκπρόσωπος του νόμου και της τάξης που περιπλανιέται στις σελίδες περνώντας "καλά" με τα κάθε λογής αμαρτήματα που φορτώνεται καταπατώντας και τις δέκα εντολές μαζί με τις υποπαραγράφους τους. Σχέδια επί σχεδίων στήνονται, αυτοσχεδιασμοί και ανασχεδιασμοί, και ο αναγνώστης παρακολουθεί απολαμβάνοντας τα δροσιστικά αναψυκτικά μέχρι το καθόλου (για κάποιους) χάπι εντ. Δεv έχει ηθικό δίδαγμα (live and let die) but C'est la vie (that's life ellinika)
Όλα καλά...
Ευκολοδιάβαστο, ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι, δίνεις και το καλό παράδειγμα αραχτός σε παραλίες και καφεδιές δροσιστικές και το βιβλίο ανά χείρας. Δεν θα γίνετε σοφότεροι αλλά δεν θα ταλαιπωρηθείτε να φτάσετε στην τελευταία σελίδα. 


 Ο Τζιμ Τόμσον γεννήθηκε το 1906 στην Οκλαχόμα και πέθανε το 1977 στο Λος Άντζελες. Από τα τέλη της δεκαετίας του 40 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 50 έγραψε τριάντα περίπου μυθιστορήματα στην κατηγορία του pulp fiction. Το έργο και η αξία του αναγνωρίστηκε μετά θάνατον και σήμερα θεωρείται από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της λογοτεχνίας noir στην Αμερική.
Πολλά από τα μυθιστορήματά του διασκευάστηκαν με επιτυχία για τον κινηματογράφο από σκηνοθέτες όπως ο Πέκινπα και ο Φρήαρς. Συνεργάστηκε με τον Στάνλεϋ Κιούμπρικ, γράφοντας τα σενάρια της ταινίας "The Killing και "Paths of Glory". Ο ίδιος ο Κιούμπρικ έτρεφε απεριόριστο θαυμασμό για το έργο του Τόμσον.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate

Αναγνώστες