Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Έγκλημα στα υπόγεια του Χάρβαρντ.

Δρ. Τζον Γουάϊτ Γουέμπστερ (John White Webster, 1793-1850)

Ο Δρ. Τζόν Γουέμπστερ δεν θα μπορούσε επουδενί να θεωρηθεί εγκληματική προσωπικότητα. Γεννήθηκε στην Βοστώνη το 1793 και ο παππούς του υπήρξε ευκατάστατος έμπορος. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ από την οποία αποφοίτησε το 1815 λίγα μόνο χρόνια μετά την αποφοίτηση του κυρίου Τζωρτζ Πάρκμαν, γόνου εύπορης οικογένειας της Βοστώνης.
Στην Ευρώπη και στην Αγγλία βρέθηκε για να διευρύνει τις ιατρικές γνώσεις του και κατέληξε να εξασκεί το επάγγελμά του στις Αζόρες όπου γνώρισε την σύζυγό του Χάριετ Χίκλινγκ με την οποία απέκτησε τέσσερεις κόρες.

Επιστρέφοντας οικογενειακώς στην Βοστώνη προσπάθησε ανεπιτυχώς να εξασκήσει το επάγγελμα του γιατρού. Ο θάνατος του πατέρα του και οι περιορισμένες οικονομικές του δυνατότητες τον οδήγησαν αρχικά στην θέση του Λέκτορα της Χημείας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ το 1824 και, τελικά, στην θέση του Καθηγητή Χημείας το 1827.

Η καινούργια θέση εξασφάλισε λίγο υψηλότερα εισοδήματα στον Τζόν αλλά, οικονομικά, πολύ απείχε από το να καλύπτει τις αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνικής ελίτ και των ακριβών συναναστροφών του ζεύγους Γουέμπστερ. Στον αριστοκρατικό κύκλο τους, ο Γουέμπστερ ήταν ευχάριστος για παρέα αλλά δεν έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης ως Καθηγητής Χημείας. Οι εφημερίδες της εποχής τον θεωρούν ανιαρό ως Λέκτορα Χημείας, οι φοιτητές πλήρωναν αλλά δεν παρακολουθούσαν τις διαλέξεις του, διατηρούσε τη θέση του στο Χάρβαρντ χάρη στην ασημαντότητά του και από το επαγγελματικό του περιβάλλον, ήταν απλά ανεκτός και όχι αποδεκτός.

Ένας μετρίως μέτριος Καθηγητής Χημείας, παντελώς ασήμαντος και εντελώς απαρατήρητος. Αυτός ο αδιάφορος τύπος φαίνεται ότι είχε ένα μεγάλο μειονέκτημα: ήταν ανίκανος να διαχειριστεί τα οικονομικά του!


Για να μπορέσει να διατηρήσει ένα επίπεδο ζωής ασύμβατο με τις οικονομικές του δυνατότητες, άρχισε να δανείζεται. Ουσιαστικά, ήταν πνιγμένος συνεχώς στα χρέη, αδυνατώντας να εκτιμήσει την αξία του χρήματος, να στερήσει τις πολυτελείς απολαύσεις από την σύζυγο και τις κόρες του και να ανταποκριθεί στα υπέρογκα έξοδα που απαιτούσαν το επάγγελμα της Χημείας και ο αριστοκρατικός κύκλος του. Μεταξύ των δανειστών του Τζόν Γουέμπστερ ήταν ο εύπορος (ίσως και ολίγον τοκογλύφος) Δρ. Τζώρτζ Πάρκμαν.


Όταν εξαφανίστηκε ξαφνικά, όλοι υπέθεσαν ότι είχε πέσει θύμα ληστείας από κάποιον εξαθλιωμένο Ιρλανδό μετανάστη. Ο επιστάτης του Χάρβαρντ Εφραίμ Λίτλφιλντ είχε διαφορετική γνώμη. Επί δύο μερόνυχτα έψαχνε τα υπόγεια της Ιατρικής Σχολής και τελικά αυτό που βρήκε στο κλειδωμένο εργαστήριο του Γουέμπστερ γέμισε τρόμο την κοινωνία της Βοστώνης: τεμαχισμένα ανθρώπινα απομεινάρια.

Μέχρι την έκδοση της απόφασης ο Καθηγητής δεν παραδέχτηκε το παραμικρό. Απλά σιωπούσε. Ίσως πίστευε ότι η απουσία του πτώματος Πάρκμαν θα οδηγούσε σε αθωωτική απόφαση.



"Η κακιά στιγμή", είπε ο Γουέμπστερ, αλλά μετά την καταδίκη του.
Ο Πάρκμαν τον επισκέφτηκε ζητώντας του πιεστικά να πληρώσει το χρέος του.
"Εγώ σου βρήκα τη θέση του καθηγητή, κι εγώ θα στην πάρω πίσω", τον απείλησε επιδεικνύοντας έγγραφα και αποφάσεις.

Ο Γουέμπστερ έχασε τον έλεγχο και τον χτύπησε θανάσιμα, αν και δεν σκόπευε να τον σκοτώσει. Τα υπόλοιπα ήταν διαδικαστικά - ήθελε να σωθεί εξαφανίζοντας σταδιακά το σώμα του εγκλήματος. Τεμάχιζε τον Πάρκμαν και τον έκαιγε στον παρακείμενο κλίβανο. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει.
Όσα ακολούθησαν στο δικαστήριο είναι η αφετηρία της επιστήμης του ιατροδικαστή. Από την σπασμένη οδοντοστοιχία προέκυψε η ταυτότητα του θύματος. Η ποινή ήταν θάνατος δι' απαγχονισμού.


Στις 30 Νοεμβρίου 1849, ο Δρ. Τζόν Γουέμπστερ συνελήφθη για τον φόνο του Δρα Τζώρτζ Πάρκμαν. Μια σύντομη αλλά ενδιαφέρουσα δίκη που άφησε εποχή. Ένα έγκλημα χωρίς πτώμα (τουλάχιστον ολόκληρο). Ο Δρ. Γουέμπστερ καταδικάστηκε τον Μάρτιο και εκτελέσθηκε στην αγχόνη τον Αύγουστο του 1850.




Όταν ο Κάρολος Ντίκενς επισκέφτηκε είκοσι χρόνια αργότερα την Βοστώνη και ρωτήθηκε ποιό ιστορικό μνημείο θα ήθελε να επισκεφτεί η απάντηση ήταν προφανής: "Το δωμάτιο που δολοφονήθηκε ο Τζώρτζ Πάρκμαν"!



Και για πολύ καιρό μετά την δολοφονία, οι Καθηγητές του Χάρβαρντ στοίχειωναν τις νύχτες των παιδιών της Βοστώνης.

Δρ. Τζόν Γουέμπστερ: Ήταν ο πρώτος Καθηγητής Χημείας του Χάρβαρντ και ο μοναδικός Καθηγητής του Χάρβαρντ που έχει κατηγορηθεί για φόνο.

Ευτυχώς, η χηρευάμενη έδρα του Γουέμπστερ είχε πολύ καλύτερη τύχη στην συνέχεια...






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate

Αναγνώστες